Jag tittade just igenom "Flugan" från 1958, regisserad av Kurt Neumann. Filmen är en ganska texttrogen tolkning av novellen med samma namn av George Langelaan. Novellen publicerades bara något år tidigare och den har mig veterligen endast publicerats på svenska som en del i bokserien "Kalla kårar".
Filmen marknadsförs som en skräck-/sci-fi-film "starring Vincent Price" men det abnorma är att det inte är Vincent Price som spelar den galne vetenskapsmannen, som var den roll han vanligen förknippas med. Däremot spelar han bror till den vetenskapsmannen, som spelas av David Hedison, för Bondfans känd som Felix Leiter i "Leva och Låta dö" och i förtexterna underligt nog krediterad som "Al Hedison".
För de (inklusive jag) som sett David Cronenbergs film "The fly" är historien bekant, men faktum är att i den här filmen avslöjas det först i slutet att det handlar om (SPOILER!!!!!!!!!!!!) ett experiment som skapat en människa/fluga-hybrid (SLUT PÅ SPOILER!!!!!!!!!!!!!). En stor del av filmen är en detektivhistoria där polisen utreder vetenskapsmannens död i en hydraulpress.
Därför tycker jag det är synd att så mycket info om handlingen läggs ut på baksidan av DVD-fodralet. Som så ofta kan filmutgivarens välvilja att ge beskrivande "kundinformation" slå bakut och göra filmälskarna en björntjänst. Men den som är tillräckligt genre savvy kan nog räkna ut twisten i alla fall, utan att ha sett remaken eller läst på baksidan. Kanske är det också så att filmen är så känd att allmänheten redan vet vad det handlar om - det som TvTropes.com kallar popcultural osmosis
Fokus ligger mer på sci-fi än skräck och all "science är på det där sköna femtiotalsviset med maskiner, knappar, rattar och radiumrör som lyser i mörkret. Det förekommer även en diskussion mellan forskaren och hans fru om den goda sidan versus den onda sidan av vetenskaplig framgång. "God gave us intelligence to uncover the wonders of nature" säger mannen för att försvara sina och andras vetenskapliga experiment. Kvinnan ryggar tillbaka inför överljudsplan, atombomber och andra "man-made things" vars utveckling sker alltför snabbt för att människan ska kunna ha kontroll. Ja, den här diskussionen går het än idag.
söndag 17 november 2013
söndag 10 november 2013
Visuell helhet
Jag uppskattar regissörer som har öga för det visuella och vet att använda filmmediet till sin fördel. Filmmediet skapades inte för att berätta långa pratiga historier, utan för att fånga världen i all dess prakt. Därför ser jag hellre filmer med dålig intrig och snyggt utseende än pratiga, om än kloka, filmer. Dock behöver det inte vara fråga om visuella orgasmer (typ Avatar - även om den var bra!) och jag ger inte ett rött öre för dagens billiga CGI-knep. Nej, ta mig tillbaka till en tid då de visuella effekterna knåpades ihop för hand, som i Labyrinth.
En handfull filmer som jag anser ha en säregen visuell stil:
Psycho 1960
Labyrinth 1986
Carnival of Souls 1962
The Shining 1980
Inception 2010
The Prestige 2006
Dead of Night 1945
En handfull filmer som jag anser ha en säregen visuell stil:
Psycho 1960
Labyrinth 1986
Carnival of Souls 1962
The Shining 1980
Inception 2010
The Prestige 2006
Dead of Night 1945
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)